Zaman aslında herkes için sabittir, diğer bir deyişle herkes için günde 24, haftada 168 saat vardır. Ancak benzer koşullarda yaşayan ve çalışanların üretimleri bireysel yeteneklerden de kaynaklanan farklılıklar gösterir. Bu farkı yaratan etkenlerden biri de zamanın nasıl kullanıldığıdır. Zaman yönetimi, zamanı akılcı kullanarak daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Günümüz koşullarında gündelik yaşamın gereklerini yerine getirmek zamana karşı gerçekleştirilen bir uğraş halini almıştır. Bu yüzden zamanı iyi değerlendirmeyi öğrenmek herkes için stresi azaltacak, yararlı bir beceridir.
Zaman yönetimi için yapılması gereken ilk şey zamanın nasıl geçirildiğini belirlemektir. Herkesin yaşamında sabit olan uyku, yemek yemek, kişisel temizlik ve bakım, ulaşım gibi zorunlu işler için harcanan zaman çıkarıldıktan sonra kalan süre için planlama yapılabilir. Plan yaparken dürüst ve gerçekçi olmalı, görevlerin yanı sıra sosyal aktiviteler ve egzersiz için de zaman ayırmalıdır. Uzun ve kısa vadeli hedef ve öncelikleri belirlemek, hedefler için eylem planı yapmak, bunları gerçekleştirmek için yapılacak işler listesi hazırlamak, mükemmelliyetçiliği bırakmak, öncelikleri belirleyebilmek, hayır diyebilmek, aynı zaman dilimine birkaç işi sıkıştırmak (örneğin işe ya da okula giderken veya bir şeyler beklerken kitap okumak, yemek hazırlarken ya da banyo yaparken önceden kaydedilmiş ders notlarını kasetten dinlemek gibi) bu konuda ana başlıklardır.
Zaman Yönetimi
mücadeleci aktiviteleri, aile, vb. çevreleyen şartlar içinde ders çalışmayı organize etmek için, çalışma takvimini ayarlayıp onu izlemektir.
Anahatlar:
Zamanı izle
Zamanın nasıl geçirdiğini yansıt
Ne zaman zamanın harcadığından haberdar ol. Ne zaman üretken olduğunu bil
Zamanın nasıl geçirdiğini bilmek planlamana ve proje bitirme tahminlerine yardım edebilir:
"Yapılacaklar" listen olsun. Yapman gereken şeyleri yaz, sonra O anda ne yapacağına daha sonrası için neyi zamanlayacağına, başkalarına ne yaptıracağına ve neyi daha sonrasına eteleyeceğine karar ver.Günlük veya haftalık planın olsun.Randevularını derslerini ve toplantılarını zaman sırasına göre bir çizelgeye veya ajandaya yaz. Daima o gün seni nelerin beklediğini bil. Yatağa yarına hazır olduğunu bilerek git
Aylık/yıllık planın olsun. Aylık çizelge kullan böylelikle daima geleceği planlayabilirsin. Aylık/yıllık plan, bos zamanın yapısal olarak planlamanı hatırlatır.
Etkin çalışma programıiçin planlama:
Uykuna, dengeli beslenmeye ve aktivitelere yeterince zaman ayır. Ödevlerine öncelik ver
Sınıfa hazırlanarak git
Sınıftan hemen sonra dersi gözden geçir; ZAMAN YÖNETİMİ
Eğitim Tarihi 17-18 Mart 2005
Eğitimin Amacı Katılımcılara etkin zaman kullanma yöntemlerini göstermek Kişisel verimliliğin artırılmasını sağlamak İş performansının artırılmasını sağlamak Kendine zaman ayırmanın önemi ve pratik öneriler Zaman hırsızlarını tanıtarak, tuzaklara karşı hazırlıklı olmak
Eğitimin İçeriği Zamanı iyi kullanmak ne demektir ? ZAMAN YÖNETİMİNE NASIL BAŞLAMALI?
İnsanlar zamanın ancak yüzde 60’ına hükmedebiliyorlar, kişinin kontrolü dışındaki olaylar ise toplam zamanın yüzde 40’ını alıyor. Bu nedenle zamanın
sadece hükmedilen yüzde 60’lık bölümü için zaman yönetimi uygulaması yapılabiliyor. Bu oranı yüzde 100’e çıkarmak ise mümkün olamıyor. Zamanın bu bölümünde 80/20 ilkesi önem taşıyor. Bu ilke, zamanının yüzde 20’si ile işlerin yüzde 80’ini, zamanın kalan yüzde 80’i ile de işlerin yüzde 20’sini gerçekleştirmekte olduğumuzu ifade ediyor.
Zamanını iyi bir şekilde yönetmek isteyen kişinin, yaşama (Ben ne olmak istiyorum? Hangi alanlar ilgimi çekiyor?...vb) ve işe (Hangi işlerden zevk alıyorum? Nasıl motive olurum...vb) ilişkin amaçlarını belirlemesi gerekiyor.
Broşürdeki bilgilere göre iyi bir zaman yönetimi için başlangıçta uygulanması gereken bazı hususlar şöyle:
Zamanın nerelere harcandığı belirlenmelidir. Bir ay süreyle her gün, her yarım saatte bir, yapılmış olan tüm işler kaydedin. Bu sıkıcı ancak önemli etkinlik, zamanınızın nasıl harcandığı konusunda önemli ipuçları verecek ve bir sonraki aşamaya sizi hazırlayacaktır.
Kontrolünüz altındaki yüzde 60’lık zaman dilimini planlayın. Planlamayı mümkünse yıllık, aylık, haftalık ve günlük olarak, ama mutlaka yazılı olarak yapın. Böylece, kafanızdaki zaman planı unutulmaz, zihninizin meşguliyeti azaltılır, konsantrasyonunuz artar, tamamlanmayan işler unutulmaz, faaliyet arşiviniz olur.
İşlerinizi önem derecesine göre sıralayın. Bunu yaparken ABC Analizi’ne başvurun. Şöyle ki: Mevcut görevlerinizin hangi yüzde 15’i çalışma zamanınızın yüzde 65’ini dolduracak kadar önemli (A görevleri). Mevcut görevlerinizden hangi yüzde 20’si çalışma zamanınızın yüzde 20’sini dolduracak kadar önemli (B görevleri). Mevcut görevlerinizden hangi yüzde 15’i çalışma zamanınızın yüzde 65’ini dolduracak kadar önemli (C görevleri)
A’lar üzerinde yoğunlaşın, B’leri mümkün olduğunca devredin ve C’leri atmanın yollarını arayın.
Tek bir işe yoğunlaşın ve işi bir kerede bitirin.
On yıl, bir yıl sonra kendinizi, işinizi, evinizi, ailenizi nasıl ve hangi noktada görmek isteğinizi belirleyin.
“Bilmiyorum”, “yardım istiyorum”, “yanlış yaptım” diyebilin. ZAMAN TASARRUF EDİCİ YÖNTEMLER
Broşürde zaman tasarruf edici yöntemler ise şöyle sıralanıyor: Erken kalkın
Uyanır uyanmaz yataktan kalkma isteği yaratmak için her gün kendinize eğlence ve keyif verecek bir düşünce geliştirin.
Günlük giyeceklerinizi ve çantanızı akşamdan hazırlayın. Güne olumlu başlayın, pozitif düşünmeye çalışın.
Sağlığınızı koruyun, varsa sağlık sorunlarınızı geciktirmeden çözün. Kendinize randevu verin, bu saatleri sadece kendinize ayırın.
Kararlı olun, seri hareket edin.
Hedefe ulaşmada kestirme ve alternatif yolları deneyin. Not alma alışkanlığı edinin.
Önünüzde yalnızca iş olsun, ilgisiz olanları kaldırın. Yönetici iseniz ayrıntılarla uğraşmayın.
İdeal çalışma ortamı yaratın.
Yazılı kayıt tutun, mutlaka ajanda kullanın. Yolda düşünün, zihinsel planlama yapın. Hızlı ve etkili okumayı öğrenin.
Zihinsel gücünüzün verimliliğini artıracak her unsura (kitap, kurs...vs) yatırım yapın.
Bilgilerinizi güncelleyin.
Davetsiz misafirlerin sizi meşgul etmelerine izin vermeyin.
Hata yapmaya hakkınız olduğunu unutmayın, ancak geçmişte yaptığınız hataları da tekrarlamayın.
Görüntüle / İndir